Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Comença MINDCOVID, un projecte que estudia l'impacte de la pandèmia COVID-19 a la salut mental

15-05-2020
Comença MINDCOVID, un projecte que estudia l'impacte de la pandèmia COVID-19 a la salut mental
L'estudi MINDCOVID, d'àmbit estatal i dirigit per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l'Hospital del Mar, ha estat un dels pocs projectes finançats fins ara per l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) del Ministerio de Ciencia y Tecnología. Té per objectiu estudiar la salut mental dels treballadors sanitaris i d'altres col·lectius essencials, així com els malalts de la COVID-19 i també en una mostra de la població general espanyola.

Els desastres naturals com grans huracans, inundacions o terratrèmols, i els grans brots epidèmics -com la SARS, MERS o el Ébola- comporten un increment de l'estrès agut, símptomes d'ansietat i depressió i altres problemes de salut mental. Aquest impacte pot afectar de manera especial les poblacions més vulnerables i provocar l'aparició de trastorns mentals i addiccions. Els treballadors sanitaris representen una població vulnerable pel risc de contagi i per l'enorme sobrecàrrega de treball que està suposant intentar controlar la malaltia.

"La magnitud de la pandèmia COVID-19, sense precedents històrics recents, la manca, de moment, de tractaments i vacunes efectius, i el risc de potencials rebrots suposen un estrès important en el nostre col·lectiu. És necessària una monitorització rigorosa per entendre millor els factors de risc de desenvolupar trastorns mentals i tractar d'identificar les necessitats d'atenció i suport emocional ", explica Jordi Alonso, director de el Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM i investigador principal de l'estudi.

Consol Serra, cap de Servei de Salut Laboral de l'Hospital del Mar, coordinadora del grup de recerca en Epidemiologia Social i Salut Laboral de l'IMIM i co-investigadora principal de l'estudi al PSMAR, assenyala que "una alta participació permetrà assolir uns resultats més representatius i, per tant, més útils, per determinar les possibles necessitats de salut mental que es deriven de la pandèmia "

"Els professionals sanitaris són, juntament amb les famílies i pacients COVID positius, un dels grups de més risc per desenvolupar trastorns mentals. En les últimes setmanes més de 900 persones han fet consultes a través de la plataforma one2one posada en marxa per l'Hospital de la Mar per atendre aquests grups de risc. Elaborar estudis com el MINDCOVID és l'única manera de dimensionar la magnitud de el problema i oferir possibles intervencions preventives "explica Víctor Pérez, director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD) , coordinador del grup de recerca en Salut Mental de l'IMIM i co-investigador principal d'l'estudi en el PSMAR.

L'estudi MINDCOVID inclourà professionals d'altres centres hospitalaris i d'atenció primària de Catalunya, la Comunitat de Madrid, País Basc, València, Castella i Lleó i Andalusia. S'espera poder disposar dels primers resultats en un període de pocs mesos.